pondělí 13. října 2014

Biskupský chlebíček

Další z mých oblíbených dobrot. Doma většinou nepřežije déle, jak dva dny. A když je partner hodný, taky mu dám ochutnat :)


 Suroviny:
  • 50 g loupaných mandlí
  • 50 g rozinek
  • 100 g směsi kandovaného ovoce
  • 180 g polohrubé mouky
  • 4 velká vejce
  • 180 g másla (když nemám, dávám Heru a taky to jde)
  • 180 g moučkového cukru (dle originálního receptu, já dávám kolem 160 g)
  • 2 lžíce rumu
  • 200 g hořké čokolády
  • tuk na vymazání formy

Mandle nakrájejte na hrubší nudličky a opražte nasucho na pánvi. Rozinky přelijte horkou vodou a nechte nabobtnat. Poté slijte a osušte. Mandle, rozinky i kandované ovoce sesypte do misky a promíchejte s jednou až dvěma lžícemi mouky.

Máslo, žloutky a cukr ušlehejte do pěny, pak přidejte rum. Vmíchejte mandle, rozinky a ovoce.

Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte po částech střídavě s moukou do těsta.


Těsto vlijte do formy vymazané tukem a vysypané moukou. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů po dobu cca 40 - 45 minut.


Čokoládu nalámejte a rozpusťte. Někdo přidává ztužený tuk (cca 50 g), já ho nedávám. Vychladlý chlebíček potřete čokoládou a nehte ztuhnout.


Dobrou chuť ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš kometář!